Header Ads

Header ADS

Ολυμπιακοί: 7ος ο Φιλιππίδης στο επί κοντω

Μεταξύ των κορυφαίων αθλητών του πλανήτη ήταν για μια ακόμη φορά ο Κώστας Φιλιππίδης, ο οποίος κατέλαβε την έβδομη θέση στον τελικό του επί κοντώ με 5,65 μέτρα, που είναι η καλύτερη μέχρι στιγμής παρουσία Ελληνα αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο Φιλιππίδης δεν είχε την τύχη με το μέρος του, καθώς είδε τον πήχη να πέφτει στα 5,75 μ. παρά το γεγονός ότι αρχικά έμεινε στη θέση του και μάλιστα ο αθλητής πανηγύρισε θεωρώντας ότι το άλμα του είναι έγκυρο.

Κάπως έτσι ο 26χρονος έμεινε στα 5,65 μ. και την έβδομη θέση της κατάταξης και είδε το όνομα του σε μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση, στην πρώτη οχτάδα. Αυτός ήταν ο έκτος τελικός στον οποίο συμμετείχε ο Φιλιππίδης τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που δείχνει το αγωνιστικό του επίπεδο. Ο 26χρονος ξεκίνησε τον αγώνα του από τα 5,50 μ., στη συνέχεια ξεπέρασε με την δεύτερη τα 5,65 μ. και απέτυχε στα 5,75 μέτρα.

Νικητής του αγώνα με 5,97 μ. ήταν ο Γάλλος Ρενό Λαβιλενί που απειλήθηκε από τους Γερμανούς Μάλτε Μορ και Ραφαέλ Χολζντέπε που έμειναν στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα με 5,91 μέτρα. Ο Λαβιλενί, μετά το 5,97 μ., που αποτελεί ολυμπιακό ρεκόρ δοκίμασε μία φορά στα 6,02 μ. και δύο στα 6,07 μέτρα.

“Ηταν ένας σπουδαίος αγώνας, στον οποίο τα μετάλλια κρίθηκαν στα 5,91 μέτρα. Σίγουρα ήθελα κάτι παραπάνω όμως δεν μπορώ να πω ότι μου μένει κάποια πίκρα. Ήταν ένα καθαρό άλμα, στο οποίο ακούμπησα κάπου ελαφρά. Δεν μπορώ να πω τι θα γινόταν αν συνέχιζα, το σίγουρο είναι ότι θα είχα την ευκαιρία να πάω παραπάνω.

Οι συνθήκες σε γενικές γραμμές ήταν καλές, στα πρώτα δύο άλματα στα 5,75 μ. έκανε τεχνικά λάθη,τα οποία προσπάθησα να διορθώσει με τις συμβουλές του προπονητή μου. Η ατμόσφαιρα ήταν μοναδική. Δεν μπορείς παρά να είσαι χαρούμενος αν αγωνίζεσαι σε μια τέτοια διοργάνωση, με τόσο κόσμο”, είπε ο Φιλιππίδης, ο οποίος θα συνεχίσει τους αγώνες του σε μίτινγκ στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και Diamond League.

Στο Λονδίνο προκειμένου να παρακολουθήσουν την προσπάθεια του αθλητή βρίσκεται τόσο η οικογένεια του, όσο και κάποιοι φίλοι του. Στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου φιγούραραν σήμερα και ελληνικές σημαίες.

Ενα παγκόσμιο ρεκόρ που κρατούσε από το 1985 κατάφεραν να βελτιώσουν οι αθλήτριες των ΗΠΑ στην ομάδα 4Χ100 μ. των γυναικών. Οι Μάντισον, Φίλιξ, Φρέισερ και Τζέτερ παρά το γεγονός ότι δυσκολεύτηκαν στην δεύτερη αλλαγή τερμάτισαν σε 40.82 και βελτίωσαν το ρεκόρ της Ανατολικής Γερμανίας που ήταν 41.37 από το 1985.

Παράλληλα επέστρεψαν και πάλι στις νίκες σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα η Τζέτερ ήταν τόσο σίγουρη για το ρεκόρ, που λίγο πριν τον τερματισμό έδειξε με την σκυτάλη το χρονόμετρο. Δεύτερη με 41.41 και νέο εθνικό ρεκόρ ήταν η Τζαμάικα με τις Φρέιζερ, Σίμσον, Κάμπελ και Στιούαρτ. Την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για την πατρίδα τους, πέτυχαν οι Ουκρανές που ήταν τρίτες με 42.04.

Δύο μετάλλια μέσα σε λίγα λεπτά κατέκτησε η Τουρκία, κάνοντας το ένα – δύο στα 1.500 μέτρα. Νικήτρια με 4.10.23 ήταν η Ασλί Κακρ Αλπτεκίν και δεύτερη η Γκαμζέ Μπουλούτ (4.10.40). Η τριάδα έκλεισε με την Γιουσούρ Τζαμάλ (4.10.74). Τραγική φιγούρα η Αμερικανίδα Μόργκαν Οκούσι που μετά το καμπανάκι ποδοπατήθηκε και έπεσε. Η 27χρονη ήταν ένα από τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, όμως, όπως και πέρυσι στο Νταεγού έτσι και φέτος δεν μπόρεσε να τερματίσει.

Η ομάδα 4X400 μ. από τις Μπαχάμες κατάφερε να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να αφήσει στην δεύτερη θέση τις ΗΠΑ. Ο τέταρτος της ομάδας, Ρέιμον Μίλερ κατάφερε στα τελευταία μέρα να νικήσει τον ολυμπιονίκη Αντζελο Τέιλορ που έτρεχε για λογαριασμό της Αμερικής. Οι Μπαχάμες σημείωσαν 2.57.32 και οι Αμερικανοί 2.54.26. Η τριάδα έκλεισε με τους Βέλγους όπου πέτυχαν 2.59.37.

Η Μεσερέτ Ντεφάρ επέστρεψε και πάλι στην κορυφή των 5.000 μέτρων. Η αθλήτρια από την Αιθιοπία πανηγύρισε το πρώτο της χρυσό από το 2007 και την Οσάκα, με χρόνο 15.04.25. Δεύτερη με 15.04.25 ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011 Βίβιαν Τσέριοτ με 15.04.73. Η νικήτρια των 10.000 μ. Τιρουνές Ντιμπάμπα έμεινε τρίτη με 15.05.15.

Τις διαθέσεις της για τον τελικό των 4Χ100 μ. των ανδρών έδειξε η ομάδα των ΗΠΑ, καθώς στον ημιτελικό του αγωνίσματος τερμάτισε σε 37.38 και βελτίωσε το εθνικό ρεκόρ. Η ομάδα της Τζαμάικα που έτρεξε χωρίς τον Μπολτ στην σύνθεση της τερμάτισε σε 37.39.

Η Τατιάνα Λισένκο πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στη σφυροβολία με 78,18 μ, επίδοση που αποτελεί ολυμπιακό ρεκόρ. Η Ρωσίδα άφησε δεύτερη την Ανίτα Βλόνταρτσικ (Πολωνία) με 77,60 μ. ενώ τρίτη ήταν τελικά η Μπέτι Χάιντλερ (Γερμανία) με 77,13 μέτρα. Η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ πανηγύρισε το μετάλλιο ύστερα από ένσταση που έκανε η χώρα της, καθώς οι κριτές αρχικά έδωσαν άκυρη την πέμπτη της προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από rami_ba. Από το Blogger.