Νταμπλ για Μπολτ, παγκόσμιο ρεκόρ ο Ρουντίσα
Είναι αλήθεια πως πριν την κούρσα των 100 μ. ήταν πολλοί εκείνοι που θεωρούσαν ότι η κυριαρχία του Γιουσέιν Μπολτ κινδύνευε. Μετά το χρυσό στην κούρσα της μιας ανάσας που συνοδεύτηκε από το εμφατικό 9.63, οι όποιες αμφιβολίες σβήστηκαν καθώς ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο πως ο Μπολτ μπορούσε να γίνει μύθος. Και το κατάφερε. Πραγματοποιώντας πολύ καλή κούρσα.
Την τρίτη γρηγορότερη της καριέρας. Με 19.32 δεν άφησε περιθώριο στον Μπλείκ, που αν και τον πίεσε τερμάτισε δεύτερος με 19.44. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ένας ακόμη Τζαμαϊκανός ο 22χρονος Γουόρεν Γουίρ, με 19.84 και νέο ατομικό ρεκόρ. Η μοναδική χώρα που είδε τρεις αθλητές της να κατακτούν και τα τρία μετάλλια στην απόσταση ήταν η ΗΠΑ το 1988 με τους Καρλ Λιούις, Κιρκ Μπαπτίστ και Τόμας Τζέφερσον.
Ο Μπολτ εννοείται πως με το τέλος του αγώνα έκανε τα γνωστά χορευτικά του, μάλιστα πήρε την φωτογραφική μηχανή ενός φωτογράφου και άρχισε να τραβά φωτογραφίες τον κόσμο και τον Μπλείκ που ήταν μαζί του στον γύρο του θριάμβου. Ο Τζαμαϊκανός δεν παρέλειψε να δείξει και τους καλούς του τρόπους, καθώς όταν πήγε να κάνει δηλώσεις στο BBC ήταν η απονομή των 800 μ. και μόλις άρχισε ο εθνικός ύμνος της Κένυας, σταμάτησε να μιλάει και στάθηκε προσοχή.
Στα 800 μ. σημειώθηκε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ στους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο Ντέιβιντ Ρουντίσα τερμάτισε σε 1.40.49 και έγινε ο πρώτος αθλητής που κατεβαίνει το φράγμα των 1.41.00. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 1.41.01 και το είχε πετύχει ο ίδιος στις 29 Αυγούστου του 2010 στο Ριέτι. Ο 24χρονος ξεκίνησε πολύ δυνατά την κούρσα και μετά το δεύτερο 400άρι απλώς μεγάλωνε την διαφορά από τους αντιπάλους του. Το παγκόσμιο ρεκόρ του Ρουντίσα ήταν το πρώτο της διοργάνωσης.
Σπουδαίες επιδόσεις σημειώθηκαν και από τους αθλητές που ακολούθησαν ο Νιετζέλ Αμος τερμάτισε σε 1.41.73 βελτίωσε το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων που ήταν 1.42.69 και ανήκε στον Κάκι από τις 6/6/08, ενώ έπιασε στην τρίτη θέση όλων των εποχών στους άνδρες τον Σεμπάστιαν Κόε. Τρίτος με 1.42.53 και νέο ρεκόρ ήταν ο Κενυάτης Τίμοθι Σόλομον.
Συνολικά πέντε αθλητές τερμάτισαν κάτω από 1.43.00, ενώ και οι οχτώ της κούρσας πέτυχαν ρεκόρ. Το μοναδικό που δεν ήταν ατομικό, αλλά επίδοση της χρονιάς ήταν το 1.43.32 του Αμπουμπάκερ Κάκι, που έμεινε έβδομος.
Ο Κρίστιαν Τέιλορ μετά την νίκη του το περασμένο καλοκαίρι στο Νταεγού κατάφερε να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με άλμα στα 17,81 μ. στην 4η προσπάθεια πέτυχε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Δεύτερος με 17,62 μ. ήταν ο "χάλκινος" του μήκους, ο οποίος έγινε ο πρώτος μετά τον Ναότο Ταγίμα το 1936, που κατακτά μετάλλιο και στα δύο αγωνίσματα στην ίδια διοργάνωση. Στα 35 του χρόνια ο Φαμπρίτσιο Ντονάτο (Ιταλία) συνεχίζει να κατακτά μετάλλια. Στο Λονδίνο ήταν τρίτος με 17,48 μέτρα. Ολυμπιονίκης στο 10αθλο ο Αστον Ιτον (ΗΠΑ) με 8.869 β. με τον συμπατριώτη του Τρι Χάρντι να ακολουθεί με 8.671 β., ενώ τρίτος ήταν ο Κουβανός Σουαρέζ.
Εννέα ομάδες θα τρέξουν στον τελικό των 4Χ400 μ. των ανδρών, μετά την ένσταση που κέρδισε η Ν. Αφρική. Στα προκριματικά ο τρίτος αθλητής της χώρας έπεσε κι η ομάδα ακυρώθηκε, όμως, ύστερα από την ένσταση που έγινε η 4άδα μπήκε στον τελικό ως ένατη. Εκτός τελικού έμειναν οι ομάδες της Κένυας και της Τζαμάικα και έτσι η περιβόητη κούρσα Γιουσέιν Μπολτ και Ντέιβιντ Ρουντίσα δεν θα γίνει ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια