Εισήγηση του Ιωαννίδη στην σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που γίνεται στη Λευκωσία, αναπτύσσοντας το θέμα «Ενεργός γήρανση – Ρόλος του Αθλητισμού και της φυσικής άθλησης», είπε τα εξής:
«Η φυσική άθληση και οι αθλητικές δραστηριότητες για κάθε χώρα πρέπει να αποτελούν τρόπο και στάση ζωής. Τόσο οι κυβερνητικοί οργανισμοί, όσο και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, μπορούν να σχεδιάσουν προγράμματα και στρατηγικές, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ενηλίκων. Τα προγράμματα ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού και οι τηλεοπτικές συζητήσεις με γιατρούς, γυμναστές, φυσιολόγους και φυσικοθεραπευτές μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τη χρησιμότητα των φυσικών δραστηριοτήτων, πολλαπλά:
- Για τη βελτίωση της σωματικής ικανότητας, της υγείας και της ευεξίας του οργανισμού μέσα από την επιλογή των κατάλληλων φυσικών δραστηριοτήτων.
- Για τη διατήρηση και διεύρυνση περαιτέρω της πνευματικής ικανότητας, καθώς ισχύει διαχρονικά αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες «νους υγιής εν σώματι υγιεί».
- Στη διατήρηση και βελτίωση της ψυχολογικής ισορροπίας, που είναι απαραίτητη για μία σωστά εξελισσόμενη φυσιολογική ζωή.
Η τρισδιάστατη αυτή δυναμική διαμορφώνει μία ουσιαστική άποψη ότι η ενεργός γήρανση χτίζει μία νέα πιο ανθρώπινη κοινωνία, με πολίτες που θα μπορούν να μετέχουν στα δρώμενα και να ενισχύουν με την εθελοντική τους δράση πολλές πτυχές της ευρύτερης κοινωνικής ζωής. Γιατί αυτή ακριβώς είναι η έννοια του πολιτισμού, ο σεβασμός στη ζωή και το περιβάλλον.
Στην Ελλάδα το αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργείο έχει μία σημαντική Διεύθυνση, που σε συνεργασία με τους δήμους όλης της χώρας και εξειδικευμένους γυμναστές ασχολείται χρόνια τώρα στη δημιουργία προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα για να διευρύνουμε περισσότερο τη συμμετοχή πολιτών στα προγράμματα αυτά δημιουργούμε ειδικό φορέα, με θεσμοθέτηση Ομοσπονδίας για τον αθλητισμό για όλους.
Επίσης, επειδή διαπιστώσαμε ότι αρκετοί ηλικιωμένοι χάνονται από πνιγμούς, κάθε χρόνο, όπως και παιδιά και αυτό είναι οδυνηρό, σχεδιάσαμε και θα εφαρμόσουμε από φέτος ένα ειδικό πρόγραμμα, που θα έχει αποδέκτες, τόσο το γενικό πληθυσμό, όσο και τους μαθητές στα σχολεία, που δε γνωρίζουν να επιπλέουν στο νερό. Στόχος μας η αύξηση των ναυαγοσωστών στις παραλίες, η ενημέρωση και εκμάθηση κολύμβησης σε όλους τους μαθητές, που δε γνωρίζουν να επιπλέουν, καθώς και στους ηλικιωμένους.
Παράλληλα, επειδή ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία ύπουλη πάθηση, που πλήττει όλες τις ηλικίες, έχουμε εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμόσουν διαβητολόγοι και εκπαιδευμένοι γυμναστές για τη βελτίωση των όρων ζωής των διαβητικών. Είναι γνωστό ότι το σάκχαρο καίγεται με το οξυγόνο και ακριβώς η αερόβια άσκηση μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη βελτίωση της κατάστασης. Τα πορίσματα των πειραματικών προγραμμάτων εκτιμώ ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τα παρουσιάσουμε σε κάποια άλλη συνάντηση στο μέλλον.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι άνθρωποι σε όλες τις ηλικίες πρέπει να είναι και να αισθάνονται χρήσιμοι και ασφαλείς, ώστε να μπορούν να μετέχουν δημιουργικά σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Η άσκηση και οι φυσικές δραστηριότητες είναι βέβαιο ότι μπορούν να προσφέρουν την αισιοδοξία, το χαμόγελο και την ελπίδα και στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών.»
Δεν υπάρχουν σχόλια